Insights kleuren: Wat is jouw voorkeurskleur?

Wij geloven niet in hokjes. Jij bént dus geen kleur, maar je hebt wel een voorkeurskleur. Dat kan vurig rood, stralend geel, zacht groen of helder blauw zijn. Misschien is je voorkeurskleur geel, maar je hebt ook wat rood, groen en blauw in je persoonlijke palet. De volgorde van je persoonlijke kleuren en de intensiteit hebben invloed op je denken, werken en communiceren.

Wat kun je met die wetenschap?

Als je je eigen voorkeurskleur kent, dan heb je meer inzicht in jezelf en je gedragsstijl. Je weet hoe je onder druk reageert, hoe je communiceert en wat je drijfveren zijn. De insights kleuren geven je handvatten om beter met anderen om te gaan en om prettiger te werken en te leven.

Hieronder lees je de kenmerken en de valkuilen van de verschillende kleuren en we geven tips voor elke kleur.

Wil je weten welke voorkeurskleur jij hebt?

De test is gratis en vrijblijvend

Rood

Dominant, direct en doelgericht

Je bent recht door zee, zelfverzekerd en je gaat een confrontatie niet uit de weg. Met je sterke karakter, je vasthoudendheid en gedrevenheid ga je recht op je doel af. Een echte aanpakker dus. Je bent assertief, maar door je directe manier van communiceren kan je omgeving dat als bot en arrogant interpreteren. Met wat meer geduld, betrokkenheid en bescheidenheid verbeter je je effectiviteit.

Geel

Interactief, enthousiast en empathisch

Je bent positief en energiek en je vindt het belangrijk om anderen te accepteren en verbinding met ze te maken. Dat doe je vooral met je verbale vaardigheden: je bent een goede prater en je neemt mensen op een vriendelijke en expressieve manier mee in je enthousiasme. Beslissingen neem je vaak op gevoel. Door je emoties iets beter onder controle te houden, verbeter je je effectiviteit.  

Groen

Stabiel, servicegericht en sensitief

Je bent een rustige rots in de branding. Mensen weten wat ze aan je hebben en waarderen je vanwege je vriendelijkheid, je luisterende oor en je bescheidenheid. Je houdt niet van risico’s, wanorde en verandering; daarom stel je het nemen van beslissingen soms uit. Je observeert en reflecteert en je bent sensitief voor de gevoelens van anderen. Dat maakt dat je jezelf soms te veel wegcijfert.

Blauw

Feitelijk, formeel en ferm

Je doet het goed of je doet het niet: kwaliteit en juistheid zijn je uitgangspunten. En áls je het doet, dan wil je het ook begrijpen. Je toetst, test en analyseert om ervoor te zorgen dat het allemaal klopt en je doet er alles aan om te voorkomen dat je belachelijk wordt gemaakt. Dat maakt je consciëntieus, betrouwbaar en zorgvuldig, maar ook perfectionistisch en kritisch. Wat meer flexibiliteit en enthousiasme zorgen ervoor dat je nóg effectiever wordt.

Benieuwd naar jouw voorkeurskleur?
Vul dan snel de vragenlijst in en ontvang je gratis preview

Je bent binnen 5 minuten klaar