Insights kleuren: Wat is jouw voorkeurskleur?

Wij geloven niet in hokjes. Jij bént dus geen kleur, maar je hebt wel een voorkeurskleur. Dat kan vurig rood, stralend geel, zacht groen of helder blauw zijn. Misschien is je voorkeurskleur geel, maar je hebt ook wat rood, groen en blauw in je persoonlijke palet. De volgorde van je persoonlijke kleuren en de intensiteit hebben invloed op je denken, werken en communiceren.

Wat kun je met die wetenschap?

Als je je eigen voorkeurskleur kent, dan heb je meer inzicht in jezelf en je gedragsstijl. Je weet hoe je onder druk reageert, hoe je communiceert en wat je drijfveren zijn. De insights kleuren geven je handvatten om beter met anderen om te gaan en om prettiger te werken en te leven.

Hieronder lees je de kenmerken en de valkuilen van de verschillende kleuren en we geven tips voor elke kleur.

Wil je weten welke voorkeurskleur jij hebt?

De test is gratis en vrijblijvend

Rood

Dominant, direct en doelgericht

Je bent recht door zee, zelfverzekerd en je gaat een confrontatie niet uit de weg. Met je sterke karakter, je vasthoudendheid en gedrevenheid ga je recht op je doel af. Een echte aanpakker dus. Je bent assertief, maar door je directe manier van communiceren kan je omgeving dat als bot en arrogant interpreteren. Met wat meer geduld, betrokkenheid en bescheidenheid verbeter je je effectiviteit.

 • Je drijfveren zijn het aanbrengen van orde en het aangaan van concurrentie, met als doel controle, onafhankelijkheid en verandering. Je houding van ‘dat doen we wel even’, je verbeeldingskracht en doortastendheid zijn van grote waarde voor je organisatie.
 • Je beoordeelt anderen op hun vermogen om de klus te klaren en je beïnvloedt ze met je sterke karakter, je vasthoudendheid en gedrevenheid.
 • Af en toe schiet je door in je ongeduld, individualisme en macht. Onder druk word je strijdlustig, overdreven logisch, erg fel en opstandig.
 • Je bent bang om de controle te verliezen en om te luchtig op anderen over te komen.
 • Door meer geduld, betrokkenheid en bescheidenheid te tonen word je effectiever. Accepteer ook dat je net zoveel foute inschattingen maakt als de andere kleurentypen (al denk je misschien zelf van niet).

Je hebt af en toe een kort lontje, maar het is ook zo weer vergeven en vergeten. Je assertiviteit is geen persoonlijke aanval naar de ander, maar een vorm van directheid en duidelijkheid. Ook van anderen verwacht je dat ze niet om de hete brei heen draaien. Je waardeert het als ze zeggen waar het op staat en niet achter je rug om over je kletsen of je vertrouwen beschamen.

Soms dender je maar door, zonder rekening te houden met de gevoelens van anderen. Je lat ligt hoog, ook bij je verwachtingen van anderen. Soms ligt die lat té hoog: je wilt te veel in te weinig tijd. En je merkt niet op dat anderen je niet bij kunnen houden.

 1. Met wat meer geduld en wat beter luisteren bereik je je doelen sneller. Check af en toe of iedereen je nog volgt.
 2. Leg uit wat je motieven zijn, dan vergroot je het draagvlak voor je beslissingen of acties.
 3. Zie je ‘groene medemens’ niet als vertragende factor, maar als welkome compensatie voor je eigen (te) hoge tempo.

Geel

Interactief, enthousiast en empathisch

Je bent positief en energiek en je vindt het belangrijk om anderen te accepteren en verbinding met ze te maken. Dat doe je vooral met je verbale vaardigheden: je bent een goede prater en je neemt mensen op een vriendelijke en expressieve manier mee in je enthousiasme. Beslissingen neem je vaak op gevoel. Door je emoties iets beter onder controle te houden, verbeter je je effectiviteit.  

 • Je doelen zijn populariteit en goedkeuring. Dat verklaart je grootste angsten: verlies van eigenwaarde en sociale acceptatie.
 • Je bent zelf een goede prater en je beoordeelt anderen ook op hun spreekvaardigheid. Onder druk word je een spraakwaterval, die wat chaotisch kan overkomen.
 • Je weet prima hoe je de spanning uit een situatie kunt halen, mede door je empathische vermogen. Je waardeert empathie ook bij anderen.
 • Je beïnvloedt anderen met lofuitingen en gunsten, maar soms maak je iets te veel gebruik van je optimisme en vleierij.
 • Objectiviteit en het onder controle houden van je emoties vergroten je effectiviteit.

Je houdt van mensen om je heen en interactie. Er is niets leuker dan het uitwisselen van stimulerende verhalen, wilde fantasieën en leuke anekdotes. Vriendschap, gezelligheid en genegenheid zijn belangrijk voor je, maar ze moeten je niet in je vrijheid beperken of leiden tot afhankelijkheid. Je wilt je eigen gang kunnen gaan en je hoopt dat anderen je accepteren zoals je bent, want je hebt een (ongegronde) angst voor afwijzing.   

Soms ben je iets te impulsief. Je hebt het ene nog niet klaar of je begint al aan het volgende. Dat maakt het lastig om zaken af te ronden en focus op je einddoel te houden. Ook kun je té optimistisch zijn, waardoor je de realiteit uit het oog verliest. Je vele praten kan ten koste gaan van goed luisteren. Geef jezelf de uitdaging om meer te luisteren en dan pas door te vragen.  

 1. Gebruik je charmes en positiviteit en doe niet alles zelf. Met andere woorden: enthousiasmeer en delegeer.
 2. Wees realistischer in je planning en bij het inschatten van jezelf en anderen. Halveer het aantal plannen voor die dag, zodat de uitvoering haalbaar is.
 3. Zoek je ‘kritische blauwe medemens’ op. Hij of zij kan je uitstekend helpen je plannen af te maken.

Groen

Stabiel, servicegericht en sensitief

Je bent een rustige rots in de branding. Mensen weten wat ze aan je hebben en waarderen je vanwege je vriendelijkheid, je luisterende oor en je bescheidenheid. Je houdt niet van risico’s, wanorde en verandering; daarom stel je het nemen van beslissingen soms uit. Je observeert en reflecteert en je bent sensitief voor de gevoelens van anderen. Dat maakt dat je jezelf soms te veel wegcijfert.

 • Je voelt je het fijnst in een gecontroleerde en ordelijke omgeving, waarin zo min mogelijk verandert. Adrenaline is aan jou niet besteed: je neemt zo weinig mogelijk risico’s en je verzet je passief tegen verandering.
 • Je beoordeelt anderen op hun vermogen om vriendschap en relaties aan te gaan. Met je consistentie en voorkomendheid beïnvloed je anderen. Je neiging tot inschikkelijkheid maakt dat je jezelf soms vergeet.
 • Door je gelijkmatige tempo, je loyaliteit en je voorspelbaarheid ben je een betrouwbare factor binnen je organisatie.
 • Sta je onder druk, dan word je bezorgd en onzeker.
 • Je effectiviteit verbetert door vaker ideeën uit te wisselen en je zelfvertrouwen te vergroten door positieve feedback en bevestiging.

Je wilt rustig de tijd krijgen om uit te praten, je projecten af te maken en je besluiten te nemen. Als iemand je tóch wil motiveren om sneller te gaan, dan het liefst op een vriendelijke manier. Je houdt niet van gejaag of een hete adem in je nek. Waardering is belangrijk voor je en je vindt het prettig als iemand laat zien dat hij je aardig vindt. Je bent een echte ‘goedzak’, maar je wilt niet dat mensen daar misbruik van maken. 

Veranderingen zijn niet jouw ding, net als het halen van deadlines te halen als er meer druk op de ketel komt. Je wordt dan besluiteloos, je neemt geen initiatief en je trekt jezelf terug. Mensen typeren je als vriendelijk en meegaand, maar je hebt ook de neiging om te toegeeflijk en tolerant te zijn. Dat zorgt ervoor dat je jezelf te afhankelijk in relaties kunt opstellen.

 1. Geef jezelf de ruimte. Praat niet pas als erom gevraagd wordt, maar zorg ervoor dat jouw ideeën óók gehoord worden. Stel verhelderende en verdiepende vragen; daar heeft iedereen profijt van.
 2. Wees je bewust van jouw waarde. Geef jezelf elke dag drie complimenten. Meer mag ook.
 3. Lopen de emoties op? Denk na over de kern van het probleem en formuleer je korte en bondige hulpvraag. Schakel je ‘daadkrachtige rode medemens’ in voor hulp.

Blauw

Feitelijk, formeel en ferm

Je doet het goed of je doet het niet: kwaliteit en juistheid zijn je uitgangspunten. En áls je het doet, dan wil je het ook begrijpen. Je toetst, test en analyseert om ervoor te zorgen dat het allemaal klopt en je doet er alles aan om te voorkomen dat je belachelijk wordt gemaakt. Dat maakt je consciëntieus, betrouwbaar en zorgvuldig, maar ook perfectionistisch en kritisch. Wat meer flexibiliteit en enthousiasme zorgen ervoor dat je nóg effectiever wordt.

 • Je verstand is je vriend: je bent objectief, maakt weloverwogen beslissingen en je baseert je op feiten. Dat zorgt ervoor dat alles wat je doet juist, voorspelbaar en begrijpelijk is.
 • Ook anderen beoordeel je op hun mentale functioneren. Je beïnvloedt hen met logische argumenten en feitelijke gegevens.
 • Je organisatie waardeert je vanwege je analytische vermogen en je behoefte om te testen en toetsen. In tijden van stress schiet je daarin door. Dat uit zich in bezorgdheid en vastlopen.
 • Door het juiste te doen, voorkom je dat je belachelijk wordt gemaakt of dat anderen je niet serieus nemen.
 • Als je wat minder afstandelijk en wat meer flexibiliteit en enthousiasme toont, dan vergroot je je effectiviteit.

Je hebt tijd voor jezelf nodig om je gedachten op een rijtje te zetten. Als anderen je willen overhaasten, dan kan je afstandelijk en onaardig reageren. Je irritatie is het gevolg van het niet goed kunnen uiten. Je privacy is heilig en je hebt een hekel aan recepties en luidruchtige mensen. Als een ander niet to the point komt en alleen grapjes maakt, dan neem je diegene niet meer serieus. Eerlijkheid en oprechtheid kun je erg waarderen.

Je kunt je als een terriër vastbijten in problemen, maar het risico bestaat dat je vastloopt in de details. Bovendien heb je de neiging om alles zelf te doen én om het perfect te doen. In combinatie met (over)gevoeligheid voor kritiek en de angst om fouten kan dit ervoor zorgen dat je te voorzichtig en pessimistisch wordt. Daardoor wordt de drempel om nieuwe dingen te proberen erg hoog.

 1. Wees wat minder streng voor jezelf (en anderen). Wat voor jou een 6 is, is voor een ander een 9+.
 2. Blijf in contact met je omgeving. Laat weten waar je mee bezig bent en check of je nog aansluiting met anderen hebt. Moet je mensen enthousiasmeren? Roep dan de hulp in van je ‘overenthousiaste gele medemens’.
 3. Laad op door regelmatig tijd voor jezelf in te plannen en werk ongestoord je to-dolijstjes af. Niet iedere ‘kleur’ snapt dit, dus leg aan anderen uit waarom dit voor jou het beste werkt.

Benieuwd naar jouw voorkeurskleur?
Vul dan snel de vragenlijst in en ontvang je gratis preview

Je bent binnen 5 minuten klaar