Insights kleur:

Kernkwaliteit Behulpzaam

Je bent attent, aardig en vriendelijk in de omgang met anderen. Door jou vriendelijke uitstraling ben je benaderbaar voor anderen. Je helpt graag de ander en bent collegiaal ingesteld. Altijd een luisterend oor, begripvol en inlevend. Altijd een goed advies en anderen willen helpen zonder een bijbedoeling.

Valkuil: Bemoeierig

Wanneer we ons kwaliteiten overmatig inzetten in de omgang met anderen kunnen deze omslaan naar bemoeierig of bemoeizuchtig. In plaats van de goede intentie om behulpzaam te zijn wordt je ‘over behulpzaam’, bemoederend, betuttelend of belerend. Wat voor de ander als vervelend ervaart. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ander niet de ruimte krijgt om zelf na te denken over een mogelijke oplossing.

Allergie: Onverschillig

Iedere mooie eigenschap heeft een tegengestelde. Wanneer je je herkend in behulpzaam zijn, zul je je waarschijnlijk ergeren aan mensen die zich in situaties onverschillig opstellen. Maar onthoud dat iedereen de wereld door zijn of eigen gekleurde bril heeft en dus een andere perceptie op dingen heeft.

Uitdaging: Los laten

Jouw uitdaging is los laten. Het los laten van het gevoel voor iedereen verantwoordelijk te zijn. Stop met het invullen van de stiltes, jij hoeft er niet voor te zorgen dat iemand zich op zijn of haar gemak voelt. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn/haar geluk. Door voortdurend bezig te zijn met het welzijn van anderen kost dit jou veel energie en uiteindelijk zal dit ten koste gaan van jezelf, met frustratie of teleurstelling als resultaat. Blijf waakzaam en zet tijdig je grenzen om jezelf te beschermen

Andere kwaliteiten van deze kleur: